Lipodem hastalığı merhaba. Eğer Lipodem hastalığı ile ilgili bir araştırma yapıyorsanız bacağınızda, baseninizde ve kollarınızın üst arka kısımlarında şişlik, yağlanma vardır. Buna rağmen çok fazla diyet yapsanız da, spor yapsanız da, pilatese, fitnese verdiğiniz onca para, zaman ve emeğe rağmen kol veya bacaklardaki yağlarınızda azalma olmamıştır. Artık bu benim kaderim, annemlerde veya aile büyüklerimde de var zaten dediniz ama bir yerden de LİPODEM kelimesini duydunuz. Madem bizim paylaşımlarımıza bakıyorsunuz, o zaman size bu hastalığı anlatalım.
ACABA LİPODEM HASTALIĞI, GEÇİCİ BİR RAHATSIZLIK MI veya KENDİ YAPINIZ MI veya GENETİK Mİ veya BİR KADER Mİ? Lipodem hastalığı merhaba.
Olay genellikle ERGENLİKTE başlar. Yani her iki bacakta tuhaf bir şişlik, yağlanma ve selülitli bir görünüm ortaya çıkar. “Herhalde kilo aldım” denir ve hayat devam eder. Ufak tefek diyet ve spor denemeleriyle yıllar geçer ama hiçbir zaman ideal bacaklar oluşmaz.
Genelde iki bacak birbirine benzer. Portakal kabuğu gibi girintili çıkıntılı bir deri görünümü ve bacağın yukarısında ve hafif dış tarafta basenleri de içine alın yağlı görüntü var. Bu sırada hamilelik olunca bacaktaki bu yağlı şişlik görüntüsü iyice belirginleşmeye başlar. “Doğum sonunda nasıl olsa azalır” deyip, önemli olan bebeğimin sağlığı deyip bu dönemi de geçirirsiniz. Hatta gebeliğin son dönemlerinde şikayetler iyice artar. Bu nedenle tekrar bir dağlık merkezine gitme kararı verirsiniz.
Lipodem Hastalığı Merhaba
Zaten gittiğiniz sağlık merkezleri de bir şey yapmadan yalnızca diyet yap derler. Eğer yürüyüş de önerirlerse ne ala ama genelde “devamlı yat ve bacağını yüksekte tut, altına yastık koy” derler. İşte 2. En büyük darbeyi buradan yersiniz, zaten kötü olan bacak, devamlı yatarak daha da kötüleşir. Veya bazı merkezler şu anda bir şey yapmayacağız, hamilesiniz, doğum sonrası tekrar gelin, o zaman tedavi edeceğiz derler ama doğum sonrası gitseniz de cevaplar aynı olur:
Diyet yap, kilo ver. “Doktorun demesi kolay tabi ama kilo vermek zor” dediğinizi zaten duyar gibiyiz. Siz zaten defalarca diyet ve perhiz yaptınız ve hatta halen yapıyorsunuz.

Zaten diyet yapıyorsunuzdur ama ne kadar kilo verseniz de kilo hep yukardan gider. Yüz incelir, memeler küçülür, karın zayıflar ama bacaklar 1 cm bile incelmez. Sanki vücudunuz 2 ayrı parçadan oluşur, bel tarafınızın üst tarafı ayrı bir insan, belin alt tarafı ayrı bir kişi gibi görünümdedir. Zaten elbise almaya gittiğinizde üst ve alt taraf için ayrı bedenlerde sipariş etmek zorunda kalırsınız. Bu bile zaten psikolojik olarak sizi yıpratmaya yetmektedir.
Aslında anneniz veya teyzeniz veya halanız veya anneanneniz de böyledir. Bacakları kalındır, yağlıdır. O zaman “benim genetiğim bu” veya “benim yapım bu” dersiniz.
Lipodem Hastalığı Doğal Yapınız Değildir
Her iki bacağı tutan bu durum aslında bir hastalıktır. Kendi yapınız değildir. Kendi yapınız olsa ergenliğe kadar olan yaşlarda da görünür ama siz ergenliğe kadar bacaklarınız vücudunuzun üst yarısı ile orantılı idi. Yani lipodem bir hastalıktır bir “yapı” değildir.
Genetik olayına gelince, evet genetiktir. Özellikle anne, anneanne, teyze, hala gibi ailenizin büyük kadınlarında vardır. Belki gördünüz veya duydunuz “vefat eden büyükannenin de bacakları kalındı” diye. Evet genetik geçişlidir ama o zaman niye doğumda hemen başlamaz?

LİPODEM NASIL BİR HASTALIKTIR, NEDEN DOĞUMDAN HEMEN SONRA GÖRÜLMEZ?
Genetik geçen hastalıklarda kişide o “kötü” genin olması hastalığı hemen başlatmaz. Genin aktive olması ve hastalık oluşması için ORTAM oluşması gerekir. O ortam da HORMONLARIN değişimidir. Ergenliğe giren kadınlarda kadınlık hormonları artar ve o istenmeyen gen aktive olur ve cilt altındaki yağların düzenini sağlayan damar dolaşımını bozar. Bu durumda bacaklarda ve kolların arkasında yağlanma artar ve zamanla bu kötü görüntü artmaya devam eder. O nedenle tedavi sırasında ve tedavi sonrasında da hastanın tekrar aynı ortamı oluşturmaması önemlidir. Bu nedenle hastanın diyetinden yürümesine, su içmesinden ayak, tırnak bakımına karışmaktayız. Yani hastanın tekrar o “eski” hayat rutinini değiştirmesini ayarlıyoruz. Tabi ki alışkanlıkları değiştirmek kolay olmuyor ama bacakta tedavi sonrası hafiflemeyi hissettikçe hasta zaten kendi kendini motive etmeye başlıyor.
Tüm bu ayrıntılara ileriki paylaşımlarda girilecek. Dedik ya bu sayfa Merhaba Sayfası.
Keyifli günler, sağlıklı bacaklar dileriz.
LİPODEM ve SELÜLİT HASTALIĞI ve LİPODEM TEDAVİSİ için ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız lütfen tıklayınız
LİPODEM TEDAVİSİ OLAN HASTALARIN yorumlarını görmek için lütfen tıklayınız
LENFÖDEM HASTALIĞI ve LENFÖDEM TEDAVİSİ için ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız lütfen tıklayınız
LENFÖDEM TEDAVİSİ OLAN HASTALARIN yorumlarını görmek için lütfen tıklayınız
Varis İç Varis Venöz Yetmezlik Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız
Varis hastalığı ve “tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış” denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız
Prof. Dr. Ahmet AKGÜL’ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız
İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız