Çarşamba, Mart 26, 2025
Ana SayfaYaraYara Hastalığı Merhaba: En İyi Doktorlar ve En Etkili Klinikler

Yara Hastalığı Merhaba: En İyi Doktorlar ve En Etkili Klinikler

Yara hastalığı tıbbın en eski konusudur. Bu konuya girmeden önce doktorlarımızı tanıyalım.

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL ve Sağlık Ekibinin web sitesine hoş geldiniz. Tam 40 yıldır (Prof. Dr. Ahmet AKGÜL’ün babası Prof. Dr. Hikmet AKGÜL hem genel cerrah hem de kanser cerrahıdır, bu nedenle Prof. Dr. Ahmet AKGÜL tıp, sağlık ve cerrahi işlemlerinin içinde büyümüştür. Prof. Dr. Hikmet AKGÜL’de halen Ankara’da aktif çalışmaktadır) vücuttaki kanın dolaşımı, kalp ve damar sistemleri konusunda çalışmalar yapmamıza rağmen, bu sitedeki paylaşımlar tamamen konu ile ilgilenenleri bilgilendirme amacı taşır: tanı koyma-tedavi etme gibi işlemler için en doğru yer sizi muayene eden doktorlardır. Bu sitedeki paylaşımları okuyanlar bu uyarımızı kabul etmiş sayılırlar.

İçVaris.com sitesi yalnızca varis ile ilgili bir web sitesi değildir. Ayrıca, sağlıklı bacaklar için gerekli tüm ayrıntıları içeren bir paylaşım merkezidir. Bu site “canlıdır” yani bir kere hazırlanıp unutulmaz. Her gün tüm dünyadaki “sağlıklı bacaklar” için yapılan yayınları ve gelişmeleri takip eder ve sizinle paylaşır. Kalp, aort ve şah damarı gibi bacakla direkt ilgisi olmayan konularda hocamızın kendi web sitesi olan ahmetakgul.com.tr yi ziyaret edebilirsiniz.

Gelelim Yara Hastalığı konusuna:

Yara dünyadaki en yaygın kronik hastalıktır ve yalnızca bir DERİ HASTALIĞI değildir. Yara vücudun bir hastalığının bir belirtisi olabileceği gibi deri altı kan ve/veya lenf dolaşımındaki bozukluk sonucu da olabilir. Yani derideki yara başka bir hastalığın sonucu da olabilir. Yani yara yalnızca estetik bir görüntü bozukluğu değil, bir dolaşım sistemi sorunudur.

Varislere bağlı yara hastalığı.

Dolaşım Sistemine Bağlı Yara Hastalığı

Bizim konumuz ise deri altı dolaşım sonucu oluşan yaralardır.

Dolaşım sistemi bozukluğu sonucu oluşan yaralar tahmin edilebileceği gibi en çok bacaklarda oluşur. Çünkü insanlar ayakta durur ve yerçekimi vardır. Vücutta kan veya lenf dolaşımı bozulmuşsa yerçekimi etkisiyle sıvı birikimi aşağılara kayar. Bu nedenle, en zayıf nokta olan ayak bileğinde yaralar ortaya çıkar.

Buna rağmen vücudun yer yerinde dolaşım bozukluğuna bağlı yara oluşabilir çünkü vücudun her yerinde dolaşım sistemi mevcuttur.

İşte yara değerlendirilirken dolaşım sistemi incelenmeli ve bu yaranın neden oluştuğunu bulup düzeltmektir. Yani yaraya pansuman yapılıp, tentürdiyot ve batikon ya da oksijenli su sürmek yetmez. Hatta bazı yaralara bunları sürmek yarardan çok zarar getirir. Yani pansuman yaranın nedenini düzeltmez.

Bu Yara Neden Oldu?

Önemli olan “bu yara neden oldu?” sorusunun cevabı. Ayrıca, daha da önemlisi yaraya neden olan bu nedenin düzeltilmesi. İşte, Prof. Dr. Ahmet Akgül ve yara ekibi (damar radyoloğu, fizyoterapist, psikolog, yara bakım uzmanı, estetisyen, dermatolog, damar cerrahı, ayak bakım uzmanı, enfeksiyon doktoru, diyabet doktoru) bacağınızdaki yaranın niye ortaya çıktığını belirleyip, sizleri çok yönlü tedavi programına almaktalar:

  1. Varis, damar tıkanıklığı, diyabet gibi damar hastalıklarını tespit edip, hastanın eş zamanlı olarak damar hastalığı düzeltilmekte
  2. Yaranın nedenine yönelik tedavi sırasında hastanın konforunu artırmak ve yaranın iyileştirilmesine yönelik en modern yara bakımı ve tedavisi başlanmakta
  3. Hastanın yarasının iyileşene kadar olan sürede nasıl önlemler alması gerektiğinin belirlenmesi ve uygulanması
  4. Hastanın zaten uzun süredir yaşadığı depresyon ve kaygıların ortadan kaldırılması
  5. Yaranın vücuda zarar vermesini önlemek için yalnızca yaranın değil tüm vücudun değerlendirilip, tedavi edilmesi
  6. Yaraların mikrop kapmasına ve daha da kötüleşmesine yol açan ayak hijyeni ve tırnak bakımının sağlanması
  7. Deri kuruluğu ve neminin ölçülmesi ve deri kuruluğunun yara oluşumundaki etkilerinin belirlenmesi

Tüm bu işlemelerin yapılması tabii ki bir ekibin ortak ve düzenli çalışması ile ama en önemlisi yaraya sahip çıkmakla mümkün olmaktadır.

Yara Çeşitleri

Dolaşım sistemi bozukluğuna bağlı oluşan yaralar dediğimizde:

  1. Varis yarası
  2. DVT (derin ven trombozu yarası) yarası
  3. Atar damar yetmezliği yarası
  4. Damar pıhtısı yarası
  5. Lenfödem yarası
  6. Lenfanjit yarası
  7. Selülit yarası
  8. Tromboflebit yarası
  9. Vaskülit yarası
  10. Buerger yarası
  11. Damar iltihabı yarası
  12. Ameliyat yarası
  13. Yapay damar iltihabı yarası
  14. Lipodem yarası
  15. Enfeksiyon yarası

Yani gördüğünüz gibi sayılamayacak kadar dolaşım sistemi ve damar bozukluğuna bağlı yaralar vardır ve bu yaralar genellikle kronikleşir yani arada bir iyileşse de tekrar oluşur. Bazıları çok acı vericidir, bazıları ise bacağın kaybına kadar gidebilir.

Sonuç olarak bizim yara bakımı işlemimiz 2 yönlüdür:

1- Yarayı İÇTEN tedavi etmek. Biriken sıvıyı (kan, lenf) ortamdan uzaklaştırmak ve tekrar birikmesine engel olmak.

2- Yara DIŞTAN tedavi etmek. Yani yaranın dış taraftan tedavisi ile akıntı, kokusu, mikrobu nu temizleyip, yaraya özel işlemler yapmak.

Burada önemli olan, bu 2 tekniği aynı ayna başlamak yani yarayı hem içten hem de dıştan AYNI ANDA tedaviye başlamak gerekir.

Yani yara hastalığı yalnızca görsel bir sorun değil ciddi bir sağlık sorunudur.

Tüm bu ayrıntılara ileriki paylaşımlarda girilecek. Dedik ya bu sayfa Merhaba Sayfası.

Keyifli günler, sağlıklı bacaklar dileriz.

Yara Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Yara hastalığı ve “tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış”  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız 

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL’ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız

SON YAZILAR